Problem rt73 on gentoo

Live forum: http://rt2x00.serialmonkey.com/viewtopic.php?t=5273

meconiotronic

22-04-2009 20:50:51

Hi, I have a problem with the rt73usb driver in-kernel

When i try to connect to my access point

iwconfig wlan0 mode managed essid reteseria channel 11 key 2455000*** enc open rate 54M

not work, dmesg says

usbcore registered new interface driver rt73usb
phy1 -> rt2x00lib_request_firmware Info - Loading firmware file 'rt73.bin'.
rt73usb 1-71.0 firmware requesting rt73.bin
phy1 -> rt2x00lib_request_firmware Info - Firmware detected - version 1.7.
phy1 -> rt2x00mac_conf_tx Info - Configured TX queue 0 - CWmin 5, CWmax 10, Aifs 2, TXop 0.
phy1 -> rt2x00mac_conf_tx Info - Configured TX queue 1 - CWmin 5, CWmax 10, Aifs 2, TXop 0.
phy1 -> rt2x00mac_conf_tx Info - Configured TX queue 2 - CWmin 5, CWmax 10, Aifs 2, TXop 0.
phy1 -> rt2x00mac_conf_tx Info - Configured TX queue 3 - CWmin 5, CWmax 10, Aifs 2, TXop 0.
ADDRCONF(NETDEV_UP) wlan0 link is not ready

Or

wlan0 direct probe to AP 001b2ff080a8 try 1
wlan0 direct probe to AP 001b2ff080a8 try 2
wlan0 direct probe to AP 001b2ff080a8 try 3
wlan0 direct probe to AP 001b2ff080a8 timed out

Iwconfig
wlan0 IEEE 802.11bg ESSID"reteseria"
ModeManaged Frequency2.462 GHz Access Point Not-Associated
Tx-Power=off
Retry min limit7 RTS throff Fragment thr=2352 B
Encryption key2455-000**-* Security modeopen
Power Managementoff
Link Quality0 Signal level0 Noise level0
Rx invalid nwid0 Rx invalid crypt0 Rx invalid frag0
Tx excessive retries0 Invalid misc0 Missed beacon0


If i put up the wlan0 with iwconfig first of iwconfig and i do the command above it says "device busy"

If use a wlan assistant the debug message into the shell say "Interface not support scanning"

I've used always the driver rt73cvs-daily but with the kernel 2.6.29 not compile for this reason i have necessity to use in-kernel driver

Thanks for the support

thePanz

23-04-2009 13:42:49

AFAIK (I don't remember where I found this reply) with Gentoo and in-kernel rt73 wifi support, you have to emerge (masked)

[code1iq1hbtp]
# Add masked (for x86)
echo "net-wireless/rt73-firmware ~x86" >> /etc/portage/package.keywords
emerge rt73-firmware
[/code1iq1hbtp]

I didn't found anywhere on RT2x00 docs, but on http//bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=204314

Regards )

meconiotronic

23-04-2009 15:57:23

It is already installed

net-wireless/rt73-firmware
Latest version available 1.8
Latest version installed 1.8
Size of files 2 kB
Homepage http//www.ralinktech.com/ralink/Home/S ... Linux.html
Description Firmware for Ralink rt73-based WiFi USB adapters (rt73usb module)
License ralink-firmware

And dmesg say phy1 -> rt2x00lib_request_firmware Info - Firmware detected - version 1.7

cry

Spy84464

23-04-2009 18:57:57

Hello,
Make sure the interface is down when you are running "iwconfig", changing parameters such the mode requires that the interface is down.

Regards,
Romain

meconiotronic

23-04-2009 19:11:03

Well problem solved.

After a lot of blasphemies i have activated the support for PHY Device support and infrastructure (PHYLIB) in kernel and all problems solved.

Works fine, good driver.

Thanks for it