rt61pci unusable connection

Live forum: http://rt2x00.serialmonkey.com/viewtopic.php?t=6125

klaasdc

28-02-2011 18:40:00

Hello,

In my Atom-based NAS, running Debian squeeze and kernel 2.6.32-5-686 (32bit), I have a Linksys WMP54g with a Ralink rt61 chipset. This connects a n-capable wifi router secured with simple WPA (but wpa2 gives me the same problems). The router is about 5m away from the box.

The problem is that the connection is so slow and jittery that it is even barely useable for an ssh session. Transfer speeds over samba are in the order 100-300kbits/s, typing in ssh is sluggish and characters are sometimes delayed. On my Windows workstation however, the wireless connection to the router is fine.

I've also noticed that the iwconfig-reported speed stedaily drops after connection has been established (54-48-36... until finally 1mbps). Setting the rate manually results in a connection drop (but iwconfig still reports connected). Putting it back on auto restores connectivity.

I found a similiar description of a problem here https//bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=70094

What to do? I'm resorting back to a wired connection atm...

lspci
[code21qz2aga]03:00.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 802.11g PCI[/code21qz2aga]
iwconfig after 5-10mins
[code21qz2aga]wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"kdc"
Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: 00:0C:F6:65:98:3D
Bit Rate=1 Mb/s Tx-Power=14 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality=70/70 Signal level=-30 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
[/code21qz2aga]

klaasdc

04-03-2011 16:12:19

I have now tried with an rt73usb adapter (Belkin stick) and speeds are marginally better (700kB to 1MB/s)...