Edimax EW-7318USg and rt73 driver: no scan results...

Live forum: http://rt2x00.serialmonkey.com/viewtopic.php?t=4405

GGhh

03-11-2007 16:11:39

Hello everybody.

I (try to) use the driver rt73 provided by the rt2x00 project for my
Edimax EW-7318USg, wich has (I think) a Ralink rt2573 chipset.
http//www.edimax.com/en/produce_detail ... &pl2_id=44

I'm experiencing some problems; my wi-fi device is still not working.
I have a laptop Acer Aspire 5610. I use Debian Lenny, and my kernel version is
[code2ho9x5cl]
root:~# uname -a
Linux myMachine 2.6.21-2-686 #1 SMP Wed Jul 11 03:53:02 UTC 2007 i686 GNU/Linux
[/code2ho9x5cl]

The problem is
my usb wifi-card doesn't scan any cell, even if the Access Point is *just over my head*.

Here is a command line session in order to help you to help me.

The module is intalled
[code2ho9x5cl]
root:~# lsmod | grep rt73
rt73 189792 0
firmware_class 9408 3 pcmcia,ipw3945,rt73
usbcore 123272 4 rt73,ehci_hcd,uhci_hcd
[/code2ho9x5cl]

and is the right one
[code2ho9x5cl]
root:~# depmod -a
root:~# modinfo rt73
filename: /lib/modules/2.6.21-2-686/extra/rt73.ko
license: GPL
description: Ralink RT73 802.11abg WLAN Driver 1.0.3.6 CVS 2007110217
author: http://rt2x00.serialmonkey.com
alias: usb:v1740p7100d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
[...]
alias: usb:v07B8pB21Dd*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
depends: usbcore,firmware_class
vermagic: 2.6.21-2-686 SMP mod_unload 686
parm: debug:Debug mask: n selects filter, 0 for none (int)
parm: firmName:Permit to load a different firmware: (default: rt73.bin) (charp)
[/code2ho9x5cl]

The usb device is recognized
[code2ho9x5cl]
root:~# lsusb
Bus 005 Device 003: ID 148f:2573 Ralink Technology, Corp.
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
[/code2ho9x5cl]

and also iwconfig knows about it
[code2ho9x5cl]
root:~# iwconfig wlan0
wlan0 RT73 WLAN
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:113
[/code2ho9x5cl]

If I go very close to the access point, my intel centrino wi-fi
card can scan the cell (please note the level of the signal)
[code2ho9x5cl]
root:~# iwlist eth1 scan
eth1 Scan completed :
Cell 01 - Address: 00:14:1B:61:10:A0
ESSID:"Unice-HotSpot"
Protocol:IEEE 802.11bg
Mode:Master
Channel:1
Encryption key:off
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 6 Mb/s; 9 Mb/s
11 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Quality=75/100 Signal level=-59 dBm Noise level=-59 dBm
Extra: Last beacon: 24ms ago
[/code2ho9x5cl]

but the Edimax usb card, sadly, doesn't see anything...
[code2ho9x5cl]
root:~# ifconfig wlan0 up
root:~# iwlist wlan0 scan
wlan0 No scan results
[/code2ho9x5cl]

In fact, I'm not sure this is a rt73 problem;
maybe there is a daemon of my internal ip3945 intel wi-fi card that
causes some problems... I really don't know.

Anyway, all my network interfaces where switched off during the
execution of the above code.

Any hint?

Best regards,
Giovanni Gherdovich

Spy84464

03-11-2007 17:12:01

Hello,
rt73 must be up when scanning.

Regards,
Romain

GGhh

03-11-2007 19:11:33

Thankyou for replying.

[quote2f3flvwh]rt73 must be up when scanning. [/quote2f3flvwh]

I'm not sure to understand what "rt73 must be up" means.
before the scan I typed `ifconfig wlan0 up` so the intefarce is up.
I suppose that the module rt73 is loaded at boot time (it appear
whenever I ask `lsmod`).

Regards,
Giovanni Gherdovich

Starcrasher

03-11-2007 19:36:29

Maybe a conflict with another module.
Try to look if the capability module is loaded.

GGhh

03-11-2007 20:02:26

Hello.

[quote2cr33y8f]Try to look if the capability module is loaded.[/quote2cr33y8f]

I don't have this module in my kernel

[code2cr33y8f]
root:~# lsmod | grep capability
root:~#
[/code2cr33y8f]

Is the first time I heard about it (I've never worked with modules
before buying this laptop).
What is the capability module?
How can it help me?

Regards,
Giovanni Gherdovich

Starcrasher

03-11-2007 21:30:57

I don't know a lot of things about this module. It was present in a multimedia kernel I used last year. And when it was loaded, it was impossible to connect.

knaar

04-11-2007 01:27:00

I would like to point out this appears to be the same problem I'm having with my rt73 on a power pc. But you're not using a power pc right? Just a regular intel or amd based pc?

GGhh

04-11-2007 11:11:59

Hello,
[quote3cjbbban]
But you're not using a power pc right? Just a regular intel or amd based pc?
[/quote3cjbbban]

Yes, I don't have a Power PC.
I have an Intel Centrino Core Duo system.
You can check the specs of my laptop here
http//global.acer.com/products/notebook/as5610.htm

Cheers,
Giovanni Gherdovich

GGhh

04-11-2007 11:14:05

Hello,
[quoterekw89r0] And when it was loaded [the capability module], it was impossible to connect. [/quoterekw89r0]
Ok, so I don't have this problem that module is not in my kernel. D

Spy84464

04-11-2007 15:51:08

Have a look a this thread [url22d0yaws]http://rt2x00.serialmonkey.com/phpBB2/viewtopic.php?t=4402[/url22d0yaws]. kris313 posted an older version of the driver, which may work better. I've tried my rt73 stick yesterday and couldn't get it to work as well. I don't have the time to look into that issue right now however, I'm too busy with RutilT and school.

GGhh

04-11-2007 18:42:44

Thankyou Spy84464 for replying.

From your answer I start suspecting that there is some bugs in the
rt73-cvs-2007110217.
So befor trying to use the older version you suggest, I follow the procedure
described in the TESTING file.

Here the informations from the checklist you provided
1. STEP TO REPRODUCE THE BUG
1.1 Install properly rt73-cvs-2007110217
1.2 Go very close to the acces point (i.e. 10 mt), in order to make sure that there is some signal to scan
1.3 Ask to my usb card to scan. It will scan nothing, i.e.
[code27sncqrh]
root:~# ifconfig wlan0 up
root:~# iwconfig wlan0
Warning: Driver for device wlan0 has been compiled with version 22
of Wireless Extension, while this program supports up to version 20.
Some things may be broken...

wlan0 RT73 WLAN ESSID:""
Mode:Managed Frequency=2.412 GHz Bit Rate=54 Mb/s
RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Link Quality=0/100 Signal level:-121 dBm Noise level:-115 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

root:~# iwlist wlan0 scan
Warning: Driver for device wlan0 has been compiled with version 22
of Wireless Extension, while this program supports up to version 20.
Some things may be broken...

wlan0 No scan results
[/code27sncqrh]

2. THE CONTENT OF DEBUG FILES
is attached. I posted both /var/log/syslog and /var/log/debug

3. MY MODULE DETAILS
[code27sncqrh]
root:~# modinfo rt73
filename: /lib/modules/2.6.21-2-686/extra/rt73.ko
license: GPL
description: Ralink RT73 802.11abg WLAN Driver 1.0.3.6 CVS 2007110217
author: http://rt2x00.serialmonkey.com
alias: usb:v1740p7100d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v2019pAB50d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v2019pAB01d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0769p31F3d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0DF6p90ACd*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0DF6p9712d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v18E8p6238d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v18E8p6229d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v18E8p6196d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v148Fp2671d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v148Fp2573d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0DB0pA874d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0DB0pA861d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0DB0p6874d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0DB0p6877d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v13B1p0023d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v13B1p0020d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v06F8pE020d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v06F8pE010d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v1472p0009d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v1044p800Ad*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v1044p8008d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v15A9p0004d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v07D1p3C04d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v07D1p3C03d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v14B2p3C22d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v1371p9032d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v1371p9022d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v1631pC019d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v050Dp905Cd*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v050Dp905Bd*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v050Dp705Ad*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v050Dp7050d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0411p00F4d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0B05p1724d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v0B05p1723d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v1690p0722d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
alias: usb:v07B8pB21Dd*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*
depends: usbcore,firmware_class
vermagic: 2.6.21-2-686 SMP mod_unload 686
parm: debug:Debug mask: n selects filter, 0 for none (int)
parm: firmName:Permit to load a different firmware: (default: rt73.bin) (charp)
[/code27sncqrh]

4. MY KERNEL DETAILS
[code27sncqrh]
root:~# uname -a
Linux twistedCubic 2.6.21-2-686 #1 SMP Wed Jul 11 03:53:02 UTC 2007 i686 GNU/Linux
[/code27sncqrh]

5. MY RT73 HW MANUFACTURER, MODEL AND REVISION
I'm sorry, but here I cannot help you. All what I know is that I own an
Edimax EW-7318USg , here is the link to the product
http//www.edimax.com/en/produce_detail ... &pl2_id=44
but as usual they don't provide information about the chipset. If is so
important, I will send an e-mail to Edimax.

I hope this will help you to fix this bug, if there is any.
Let me say that I appreciate your work a lot.

Regards,
Giovanni Gherdovich

GGhh

04-11-2007 19:27:04

Hi Spy84464,

[quote34yg3ivb]
Have a look a this thread http//rt2x00.serialmonkey.com/phpBB2/v ... php?t=4402
[/quote34yg3ivb]

This was the winning move.
With the older version my device is now up and running.
Thanks a lot.

Giovanni Gherdovich